Ne Var Ne Yok | Mart 2017 // Kütüphane Arayışlarım ve İzmir Kitap Günleri



22.03.2017

Artık sabah daha erken oluyor. Gecenin karanlığında okul için evden çıkmam gerekmiyor. Dahası kuş cıvıltılarıyla uyanıyorum. Havalar da ısındı. Ağaçlar çiçek açtı. Ama ben hala kupkuru hissediyorum nedense. Bana hala kara kış dışarısı. İçim de kuru ayazla uğulduyor filan. Baharın neşesi beni ne zaman bulacak, en azından şöyle bir yoklayıp geçecek merak ediyorum. Umarım yakındır. 

...

Böyle melankolik bir giriş yapmış olsam da son zamanlarda moralimi yükselten kitap alışverişimden bahsetmek istiyordum aslında. Fakat öncelikle üst üste gelen hayalkırımlarımdan biri olan kütüphane arayışımı anlatmam gerek.

Aslında bana okulumun kütüphanesi yetiyor çoğunlukla. Fakat ben daha büyük, daha güzel, farklı kütüphaneler de görmek, gezmek, oralardan yararlanmak istiyorum. Araştırdım ettim, İzmir'deki Milli Kütüphane'yi bir yoklayayım dedim. Yapısı, internet sitesi, vikipedide hakkında yazılanlar aklımı cezbetti çok fena. 

Neyse gittim "Milli Kütüphane"ye. Bana oraya üye olmayacağımı, ödünç kitap hizmetlerinin olmadığını söylediler. Oysa online katalog taramasından çok güzel kitapları bünyelerinde barındırdıklarını görüp fena heveslenmiştim. Beni "Atatürk İl Halk Kütüphanesi"ne yönlendirdiler. 

Umudumu yitirmeyip oraya da gittim. Üye olmak istediğimi söylediğimde danışmadaki amca bana görevli kişinin rahatsız olduğunu, haftaya tekrar gelmemi söyledi. 

İnsanın içindeki bütün heves nasıl sömürülür, bugün bir kez daha gördüm. Yani bir üyelik işlemi yapmak ne kadar zor olabilir ki? Kütüphane de her zaman gidebileceğim bir yerde değil zaten, en sık iki haftada bir filan gidebilirim. 


İşte böyle hayal kırıklıklıklarımın üzerine bir yenisi daha eklenmişken, yolumun üzerindeki Atatürk Kültür Merkezin'de Türk Tarih Kurumunun düzenlediği Kitap Günleri'ne denk geldim. Yeni bir umutla girdim içeri. Mini bir kitap fuarı gibiydi. Kitap almak hiç aklımda yokken birkaç kitap aldım oradan dayanamayıp. Fiyatlarda pek bir değişiklik yoktu. Birkaç yayınevinin sınırlı sayıda kitaba yaptığı 5-10 liralık indirimleri ve bilindik %20 ya da en fazla %40 indirimleri vardı. 

Kitaplarım biraz olsun moralimi düzeltmişken eve vardığımda cuma günü sipariş ettiğim kitapların da ulaşmış olduğunu gördüm ve günün tüm olumsuzluklarını unuttum. Kitapyurdu beni bekletecek diye öylesine emindim ki kitapların bugün gelmiş olması beni çok mutlu etti. Hasar filan da yok tabii, zaten hiç yaşamadım şimdiye dek böyle bir olay, umarım bundan sonra da yaşamam. Aman nazar değmesin. 



Meleğin Düşüşü çok fazla olmasa da merak ettiğim bir kitaptı. Arka kapak yazısı filan çok ilginç. Birinci kitabı indirimdeydi sadece ben de ilkini okuyayım, beğenirsem diğer iki kitabını da alırım mantığıyla sadece ilkini aldım. Zaten diğer kitaplarını standda göremedim.

Beraber Yürüttük Biz Bu Yıllarda yine uzun zamandır almak istediğim, sepetimde alınmayı bekleyen kitaplardandı. Beraber Yürüdük Biz Bu Yıllarda'yı geçen yaz okumuştum. Bu kitap da 2013 yılından, yani diğer kitabın bıraktığı yerden başlıyor. Yılmaz Özdil'in üslubunu çok seviyorum. Okumak için sabırsızlanıyorum.

Bu iki kitabı 5 liralık indirimden aldım. Mutluyum.

Murakami daha önce hiç okumadım ve okumaya başlamayı çok istiyorum. Kadınsız Erkekler öykülerden oluşan bir kitap. Böyle bir derlemeyle başlamanın yerinde olduğunu düşündüm, bilemiyorum doğru mu yaptım. Beklentim var tabii ki ama düşük tutmaya çalışıyorum. Özellikle bu aralar hayatın bana devamlı bozuk atmasını göz önüne alırsak... Bu kitabı da %20 yada 30 indirimle aldım. 

Diğer kitaplar, yani Zweig'lar çoktandır sepetimde bekleşiyorlardı. Sonunda dedim ki madem her şey, herkes beni hayal kırıklığına uğratmaya başladı, ben de koyduğum kuralları yıkarım. Kendimi iyi hissetmek için kitap almama kuralımı çiğnedim, pişman değilim. Geçen cuma siparişini verdiğim bu yedi kitap bugün yani salı günü elime ulaştı. Yeterince hızlı, teşekkürler Kitapyurdu. 



Bunlar da küçük kaçamaklarımdı. Tek tük oldukları için ben kuralımı çiğnemiş saymıyordum kendimi ama, kimi kandırıyorum. :D

Silmarillion sanırım Aralık ayının sonunda bir indirime girmişti İdefix'de. Ben de bu fırsatı kaçırmamak için gözlerimi kurala yumdum ve hemen satın aldım. Sonuçta her zaman indirimde yakalanacak bir kitap değil bu. 

Demir Ökçe'yi büyük bir tesadüf eseri sahafta bulmuştum. Bordo&Siyah olması da ayrı bir güzeldi. Almak istiyordum zaten, neden olmasın ki dedim. 

Son olarak da Almanya'dan aldığım kitap Der Mitternachtspalast. Almak istediğim çok kitap vardı fakat kitap fiyatlarından önceki yazımda bahsetmiştim. Çok uçuktu, en azından bir turist için. Bu yüzden indirimli kitaplar kısmından bulduğum bu kitap ilgimi çektiği için almak istedim. Kitap romantik bir kitap ve Kalküta, Hindistan'da geçiyor. İzlediğim romantik Hint filmlerini göz önünde bulundurup kitabı seveceğimi düşündüm. Fakat ne zaman okurum bilmiyorum, Almancası beni zorlayabilir. Umarım çok zorlamaz :D

İşte bu yazının özeti, kitap almama kuralını yıkan ve hiç pişman olmayan bir muggle. Pişman değilim hiç, çünkü artık canımı sıkan şeylerden kaçmak için yeni dünyalar satın aldım. Daha güzel ne olabilir ki?


Güzel şeyler de oluyor tabii; mesala Can Bonomo'nun yeni albümü " Kainat Sustu " çıktı. İyi ki çıktı.

"Ben yandım selamet olsun diğerlerine."

Dinleyin, çok güzel.


İzmir'de düzgün bir kütüphane tavsiyesi verecek olursa biraz daha mutlu olabilirim. Lütfen?

Sağlıcakla kalın.

Yorum Gönder

22 Yorumlar

  1. Her şeyden önce bayağıdır demek istediğim bir şey var: yazılara eklediğin şarkılara bayılıyorum!!! :D Öyle ki yazını kapayamıyorum. Başka sekmelere bakarken bile şarkı çalsın diye açık bırakıyorum :D Can Bonomonun sadece eurovision şarkısını dinlemiştim ve bu da çok hoşuma gitti :')))

    Milli kütüphaneye üye olunamaması beni çok şaşırttı. Kitabı sadece orada oturup mu okusun insanlar istiyorlar yani çok ilginç :D

    Aldığın kitaplar :')))) Özellikle Zweiglar çok güzel görünüyor. Keyif alarak okursun umarım hepsini :')) Olağanüstü Bir Geceyi okurken haber verirsen birlikte okuyabiliriz. Hatta yanılmıyorsam Şule de okuyacaktı. Birlikte bir okuma etkinliği düzenleyebiliriz :>



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaaa gerçekten mi :D Çok mutlu oldum ya, çünkü ben de başkalarından şarkı keşfetmeyi çok severim.. Ben de buna vesile oluyorsam ne mutlu! ^.^ Milli Kütüphane beni de şaşırttı, dahası üzdü :/ Tabii ki haber veririm, çok güzel olur birlikte okuruz :')

      Sil
    2. Olağanüstü Bir Gece ekibine beni de alın :-)

      Sil
    3. Milli kütüphane kitap ödünç vermiyorsa amaçları ne? Gidip kitabı orada mı okuman gerekiyor?

      Kadınsız Erkekler'i arkadaşım bana hediye etti ama öykü kitabı olduğu için şimdilik elim gitmiyor.

      Kitaplarını iyi günlerde oku Muggle'ım :-)

      Sil
    4. Hatta her ay bir Zweig kitabı okuma etkinliği yapsak ya. Görsel işini Esseve Rin yapabilir sanırım. Bloglarımızda duyurur, her ay aynı kitabı okuruz, sonra da blogumuza yazarız. 1984'te olduğu gibi.

      Sil
    5. Vallahi bana uyar, harika olur hatta. Hepsi de tek oturuşta bitecek enfes kitaplar gibi görünüyorlar hem.. ^.^ Kadınsız Erkekler için çok heyecanlıyım, umarım hayalkırıklığı olmaz benim için.. Milli Kütüphane'nin kafasını ben de anlamadım :D Sanırım müdürü filan biz gibi kitapları ödünç vermeye kıyamayan bir tip :D Teşekkürler ablacımm ^^

      Sil
    6. Her aya bir Zweig o kadar güzel olur ki tadından yenmez valla. Görselleri de olmuş bilin :D

      Sil
  2. zweig çı olmuşuun ne güzeeel. demir ökçe ise çok iyi yaaa ama sendeki o baskıyı bilmiyom, kütüphane ilginç olmuş yaaa bahar da güzel tabiiii ve derslerinde sınavlarda finallerde başarılaar sanaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satranç ve Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu'ndan sonra kaçınılmazdı... Bir de bir hocam Zweig çevirileri yapıyor, derslerde bahsediyor filan canım çok çekti :D Çok teşekkür ederimm ^.^

      Sil
  3. Yaşasın kitap almak :). Ben de iyi hissetmek istediğim zamanlarda ya da uzun süredir kitap okuyamıyorsam yeni kitap alırım ya da bilimum mantıklı mantıksız sebeplerle :). İnsanın moralini düzelttiği bir gerçek. Hele ki fuarlar daha da güzel oluyor, indirimler dediğin gibi olsa da ortamı, o kadar kitabı bir arada görmek bile mutlu ediyor :). Demek almanca biliyorsun, özendim :(. Bol okumalar :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasıl düzeltiyor yaa :D Aslında o kadar kitabı bir arada görüp hepsini alamamak bana acı veriyor :D Almancam var biraz evet :') Teşekkürleeer ^.^

      Sil
  4. Kütüphanelerin okuma sevgisi aşılayacağına, hevesle okumak isteyen birini zora koşması ülkemizin halini gözler önüne seriyor bence. -.- Çok güzel kitaplar almışsın Gözde, Yılmaz Özdil'in bu kitabını ben de yakın zamanda okumak istiyorum elimde var. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de ya :/ Beraber Yürüttük Biz Bu Yollarda için ne kadar heyecanlı olsam da büyük ihtimalle yaza kalacak gibi.. Olsun, kitaplıkta beklemesi bile mutlu ediyor :D

      Sil
  5. Rengarenk çok güzrl kitaplar edinmişsin. Hele o iş bankası yayınlarınınkiler ne güzel duruyor öyle rengarenk. Zweig ı bende yakın zamanda keşfettim ve delisi oldum yalnız diyilim desene bu konuda. Bol okumalı güzel güzel bir ay diliyorum sana sevgiyle kal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederimm ^.^ Bol okumalı günleeer :')

      Sil
  6. Kitaplarını güle güle okuman dileğimle. Bazı kütüphaneler de öğrenci olmayanlara sorun çıkarıyor. Halbuki herkes istediği kitabı okuyabilse ne güzel olur. Her türlü engeller karşımıza çıkıyor. Ben de Amok Koşucusu'nu merak ediyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya, bir tanesinde de üniversite mezunu olma şartı vardı. Nedir yani, insan okul okumamışsa kitap da mı okumayacak. Bir de az okunmasından yakınırlar. İnsanın hevesini kırıyorlar, üzülüyorum... Ben de çok merak ediyorum Amok Koşucusu'nu, bakalım okuyup yorumunu yazarım en kısa zamanda inşallahh :')

      Sil
  7. açıkçası bende böyle insnaın içindek, kitap okuma azmini ve hevesi kıran birşeyler olursa öylesine sinirleniyorum ki seni anlayabiliyorum. çok bariz bir indirim olmasa bile yine de güzel indirimler yakalamışsın. silmarillion ve demir ökçe çook alam istediğim kitaplarda. alana sevindim darısı başıma. stefan zweig serisi de ççok tatlı gözöküyor benimde okumak isitediğim kitaplar var arasında. güzel okualar hayırlı olsun şimdiden hepsii :) kitapları okuduktan sonra yorumlarını bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alırsın, alırsın. Niyet etmek en önemlisi sonuçta :D Yorumlarını sıcak sıcak yazarım inşallah.. Teşekkürler :')

      Sil
  8. Ben de üye olmak istiyordum ama işte :/ Bir daha ne zaman heves ederim bilmiyorum, hiç sıcak gelmedi bana :'( Teşekkürler, sana daa ^^

    YanıtlaSil